Podroben opis pasme

Izvor: Južna Afrika
Skupina: VI.
Uporaba: V izvoru je bil rodezijski grebenar namenjen za lov, za čuvaja in pa za družabnika. Kmalu so spoznali, da so bili grebenarji izredno spretni pri lovu na leva, saj so ga uspešno izolirali in obkolili do prihoda lovcev, nikoli pa niso bili namenjeni napadu na leva. Od tod ime “Lion Dog”. Dandanes je rodezijski grebenar povečini družinski pes, ljubitelj fotelja in družbe vodnika ter odličen čuvaj. V Afriki je še vedno lovčev pomočnik, v Evropi pa precej manj.
Življenjska doba: 12-14 let
Videz: Rodezijski grebenar je skladen, močan, mišičast, okreten in aktiven pes, simetričnih oblik, sposoben vztrajnosti in precejšnje hitrosti. Posebnost pasme je greben na hrbtu, ki je oblikovan tako,da v njem dlaka raste v nasprotni smeri rasti preostale dlake. Greben je značilnost pasme, biti pa mora jasno definiran, simetričen in se mora ožati v smeri bokov. Greben naj bi se začel takoj za rameni ter se zaključil v višini kolkov (bokov). Greben morata sestavljati dve kroni, ki sta identični in simetrični.
Barva: Od svetlo-pšenicne do pšenicno-rdeče. Dovoljeno je malo bele barve na prsih in prstih, nezaželjena pa je obilica bele barve na teh mestih, trebuhu ali nad prsti. Dovoljena sta temen gobec in ušesa. Zelo nezaželjena je prekomerna črna odlakanost kožuha.
Dlaka: Dlaka naj bi bila kratka in gosta, na videz gladka in bleščeča, nikoli pa ne sme biti volnata ali svilena.
Oskrba: Rodezijski grebenar je nezahteven glede oskrbe. Zaželjeno je občasno odstranjevanje odmrlih dlak z gumijasto krtačo, občasno preverjanje ušesne in pa zobne higiene. Mehko ležišče in pa občasno mazanje komolcev z ribjim ali kakšnim podobnim mazilom bo preprečilo nastanek otiščancev.
Višina: psi 63 – 69 cm psice: 61 – 66 cm
Teža: psi: 36,5 kg psice: 32 kg
Temperament: Dostojanstven, inteligenten, vzvišen do tujcev, vendar brez znamenj agresivnosti ali plahosti
Čuvaj: odličen
Zaščita: seveda
Bistroumnost: Zelo, zato marsikdaj “presliši” njemu nesmiselne ukaze za ponavljajoče vaje kot je npr. prinašanje predmetov.
Zmožnost šolanja: Osnovno šolanje, sledenje. Odsvetuje se vzpodbujanje agresije.
Odnos do otrok: Izredna navezanost na domače otroke.
Odnos do drugih živali: Z lahkoto uspe sobivati z drugimi živalmi.
Odnos do tujcev: Indiferenten na nikogaršnjem ozemlju, zadržan do gostov, neprizanesljiv do nepovabljenih.
Karakter: Največkrat len. Na sprehodih se zdivja.
Domače okolje: Obožuje ležanje v stanovanju, kjer ima vse pod kontrolo. RR izgubi lesk v očeh, kadar je izoliran.
Primeren lastnik: Zvest, dosleden, fizično aktiven.
Potencialni problemi obnašanja: Zaradi napačnih vzrejnih potez, ki so posledica nepoučenosti, nepremišljenosti in želje po hitrem zaslužku, lahko naletimo na kar nekaj agresivnih psov.
Potencialni problemi z zdravjem: Pazljivi moramo biti na displazijo sklepov, ki je ravno tako posledica nepravilne vzreje. Enako velja tudi za epilepsijo.
Nasveti: Najpomembnejša je izbira pravega vzreditelja, da se izognemo agresivnosti in zdravstvenim težavam.