Ostale pasje razstave

13. Raduno RRCI

objava

V soboto 01.10.2016 je v Volta Mantovana (Italija) potekal že XXIII Raduno RRCI, na kateri so se sodnici speacialistki in dolgoletni vzrediteljici ga. Gillian Craven (UK) – psarna Hespa Rhodesian Ridgeback, letos predstavili kar 104 Rodezijski grebenarji. Večina jih je bila iz Italije, prišli pa so tudi iz Nemčije, Švice in seveda Slovenije. Klubske in slovenske barve je zastopala psička Harmakhis Wisdom Zuri Asha v razredu šampioni, kjer je dosegla odlično drugo mesto in prejela lep opis. Čestitke našima članicama za dosežen uspeh!

Specialna razstava rodezijskih grebenarjev v Genovi

img_0234

Vse več članov se udejstvuje na razstavnem področju tako na Sloveniji kot tujini, ter nas razveseljujejo s svojimi uspehi. Tako je letos klub postal bogatejši za dva nova slovenska šampiona v lepoti: slovenski mladinski prvak v lepoti je postal samček Rusul Kijana Tshaka – Thor (lastnik: V. Klemenčič), ter slovenska prvakinja v lepoti samička Harmakhis Wisdom Zuri Asha (lastnica: A. Balkovec). Zelo uspešno je slovenske in klubske barve na specialni razstavi za rodezijske grebenarje v Genovi v Italiji zastopala mlada psička Bahiya Zeyana Tshaka (vzreditelj/lastnik: M. Šmid), ki je po presoji svetovno znane sodnice, vzrediteljice in specialistke za pasmo ge. Linde Coste postala najlepši najmlajši pes, ter domov prinesla čudovit opis na ocenskem listu.

Photo: Emanuele Armandi

 

11. Raduno RRCI

img_0232

V objemu sončnega popoldneva sva se v petek 11.07.2014 s psičko Asho podali na 340 km dolgo pot proti ljubkemu italijanskemu mestu Trissino, kjer je 12.07.2014 na prekrasnem družinskem posestvu Villa Marzoto potekal že XXI Raduno RRCI (Rhodesian Ridgeback Club D’Italia), na katerega je bil letos prijavljen kar 101 grebenar. Največ grebenarjev je prihajalo iz Italije, sledili so jim razstavljalci iz Nemčije, Avstrije, Švice, Francije, Slovenije in Hrvaške.
Izredna težka naloga izmed vseh prijavljenih izbrati klubskega prvaka, prvakinjo, ter najlepši greben in glavo pasme je bila predana v roke mednarodno priznane sodnice in vzrediteljice ga. Dianne Brennan (Hunting Ridge Kennel) iz Avstralije in verjemite mi izmed vseh predstavnikov izbrati in jim podeliti laskave nazive res ni bilo lahko delo. Klubski prvak je postal Ch Chivas Ayaba (L.: Turčinovič Petar), klubska prvakinja Saimon’s Praide Malika Zuri (L.: Knyazeva Yulia), mladinski prvak Sashazanardi’s (L.: Di Ciaula Antonella), veteranski prvak Ch Harmakhis Wisdom Farah (L.: Marazzi Giordano). Nagrado za najlepšo glavo si je priboril Batoko George Aiyani (L.: Cristici Anca), za najlepši greben pa Sashazanardi’s (L.: Di Ciaula Antonella). Slovenske barve sta zastopali tudi dve čudoviti slovenski psički Harmakhis Wisdom Zuri Asha (L.: Andreja Balkovec)v razredu vmesni in Minjimba Ridge Keesha Enjoy (L.: Simon Friškovec) v razredu odprti, ki sta v svojih razredih zasedli odlično drugo mesto.
Razstavni ring je nahajal na zelenici ob fontani z čudovitim razgledom na vse strani, bil je izredno prostoren, moram pohvaliti RRCI da je lepo poskrbel tako za gledalce kot gledalce, saj je okoli ringa postavil stole, ter poskrbeli da je bilo okoli ringa dovolj prostora da ostali štirinožci ki so še čakali na svoj nastop ali pa so bil tam v vlogi gledalcev in navijačev niso motili razstavljalcev in njihovih štirinožcev v ringu, ter da so se lahko mirno zaobšli v primeru srečanja. Poskrbeli so tudi za tiste, ki so domov želeli prinesti kak spominek z razstave ali kako novo opremo za svojega štirinožca.
Razstava se je pričela v prijetnem sočnem jutru, ki je prešlo v vroče opoldanske ure in se zaključila v močnem deževju, in čeprav Rodezijski grebanarji niso znani kot ljubitelji dežja, so svoje delo oddelali profesionalno. Zvečer je sledila pogostitev, kjer smo se razstavljalci družili in zabavali ob dobri hrani in pijači. Razstava se je zaključila šele v nedeljo s kosilom, dopoldne pa je RRCI za razstavljalce pripravil še predavanje o pasmi in k čemu težiti pri vzreji, ki ga je vodila sodnica ga. Dianne Brennan in na katerem smo izvedeli mnogo zanimivih in koristnih zadev.
Izredno pohvalo namenjam organizatorjem prečudovite in odlično izpeljane prireditve, ter družini Marzotto ki je posodila krasen prostor za razstavo. Čestitam zmagovalcem, kot tudi vsem ostalim razstavljalcem , ki so skupaj z organizatorji poskrbeli da je razstava potekala v krasnem vzdušju. Ta razstava je ena tistih, ki ti zavedno vstanejo v lepem spominu in na katero se bomo vsako leto z velikim veseljem vračali. Želim si in upam, da se nam v naslednjih letih pridruži čimveč slovenskih razstavljalcev.

Photo: Sara Venturelli

 

15. državna razstava psov

img_0237

V sončnem jutru sva se podali na pot proti Hrušici kjer je v nedeljo 25.5. potekala 15. državna razstava psov na vadbišču KD Fido Hrušica. Na cilju naju je prijazno pozdravilo prijetna mešanica pasjega laježa in človeške govorice, ter v sonce objeto vadbišče. Na poti do mesta kjer se je odvijala razstava sem prijetno pokramljala z znanci in prijatelji, se pridružila najini skupinici in skupaj s psičko uživala v prijetnem živžavu. Na razstavo je bilo prijavljenih 317 psov 102 različnih pasem, prišli pa so iz 8 držav. Največ psov je prišlo iz Slovenije (182), 55 iz Italije, 37 pa iz Avstrije. Ocenjevalo jih je 10 sodnikov, odgovorno nalogo izbire najlepšega psa razstave pa so naložili priznanemu slovenskemu sodniku, Štefanu Šinkotu. Sodnik je imel težko delo izmed desetih zmagovalcev pasemskih skupin izbrati najlepšega psa razstave, tretje mesto je zasedel potrugalski vodni pes Sweet Obsession Buick Roadmaster iz Hravške, drugo mesto mesto je zasedel veliki koder – črn Avion Air Force One iz Slovenije in najlepši pes razstave – BIS je postal ameriški staffordshire terier Aj Artillery’s Party Boy iz Slovenije.

Pohvaliti moram organizatorje KD Fido Hrušica za lepo pripravljeno in izpeljano razstavo, ki je potekala v prijetnem in sproščenem vzdušju, na mestu razstave pa se je odvijalo tudi dobrodelno zbiranje hrane in ostalih zadev za živali na poplavljenih območjih naših sosednjih držav. Pogrešala sem sicer kako stojnico z pasjimi izdelki več, toda za pasti radovednost in za potešiti nakupovalno mrzlico za nas razstavljalce in obiskovalce jih je bilo čisto dovolj. Bilo se je prijetno družiti z starimi znanci, prijatelji in spoznati nove, ter kramljati z obiskovalci in skupaj z njimi navijati za naše lepotce. Naslednje leto se je znova z velikim veseljem udeležimo.

Photo: Andreja Balkovec